Osteo
JL Osteoporóza
- deň
R-celozrnný chlieb, vajíčková omeleta so zeleninou, čaj lapacho
D- sušené slivky
OB- fazuľová polievka, kuracie stehno pečené, dusený ružičkový kel, zemiaková kaša
OL-jablko
V- kaša z ovsených vločiek s banánom
- deň
R-celozrnný chlieb, syr eidam, maslo, paradajky, prasličkový čaj
D- jogurt s mletým sezamom
OB-zeleninový vývar, grilovaný losos, dusený listový špenát
OL- makový závin
V-hovädzí prírodný plátok, dusená čínska kapusta, pohánka
- deň
R-celozrnný chlieb, tvarohová nátierka, paprika, kakao s karobovým práškom
D- banán
OB- šošovicová polievka, zeleninový špíz s tofu syrom, varené zemiaky s petržlenovou vňaťou
OL- sušené slivky
V-zeleninové rizoto so strúhaným parmezánom, šalát rukola
- deň
R- celozrnný chlieb, tuniak v oleji, hlávkový šalát, harmančekový čaj
D- pomaranč
OB- polievka brokolicová mliečna, morčacie prsia, varený amarant s paradajkami
OL- jogurt, čučoriedky
V-rezance s makom
- deň
R- celozrnný chlieb, syr mozarella, rukola s paradajkou, žihľavový čaj
D- mandle
OB-polievka rybacia, kurací závitok plnený listovým špenátom, cícerová kaša
OL- maková buchta,kakao s karobovým práškom
V-syr tofu na hrášku, ryža natural
- deň
R-lievance s tvarohom, jahody, biely čaj
D - banán
OB- polievka hrášková, hovädzí plátok, pšeno, dusená fazuľka so šampiňónmi
OL- sušené slivky
V- zapekaná špargľa so syrom, varené zemiaky s pažítkou, paradajkový šalát s cibuľou
- deň
R- celozrnný chlieb, syr tempeh, hlávkový šalát
D- jablko
OB- polievka pórová, pečená makrela, grilovaná zelenina
OL- jogurt s mletým sezamom
V-špaldová krupica s mliekom, jablko
Vápnik - tmavozelená listová zelenina, mrkva, brokolica, pomaranč, papája), riasy, tofu a semienka ako sezam, slnečnica, mandle a vlašské orechy, sušené bylinky a slivky, marhule, figy
Vit D. stnečné žiarenie, •losos,•tuniak,•makrela,•sleď,•olej z treščej pečenefiol, vajce, vnútornosti, mäso, mlieko
Vstrebateľnosť vápnika ovplyvňuje viacero faktorov. V prvom rade – ide o prítomnosť látok, ako sú oxaláty a fytáty, ktoré zabraňujú dobrej absorpcii nájdeme ich v špenáte, zeleri, fazuli, rebarbore, ríbezliach, orechoch a obilninách. V týchto potravinách sa zároveň nachádza veľké množstvo vlákniny, ktorá taktiež znižuje vstrebateľnosť vápnika.
Väčšie množstvo vápnika v pokrme, si doprajte popoludní a navečer. Vápnik sa totiž najlepšie vstrebáva v noci
Okrem už uvedených živín, na ideálnu mineralizáciu kostí prijímajte:
- Vitamín C – tvorba kolagénu.
- Vitamín K – tvorba a udržiavanie kostného tkaniva.
- Vitamín B6 – správna funkcia vitamínu K.
- Kyselinu listovú – správny metabolizmus bielkovín a nukleových kyselín (dôležité pre tvorbu nových kostných buniek).
- Zinok– podporuje rast a hojenie kostí.
- Horčík – formuje kosti.