Antikoagulačná déta
Antikoagulačná diéta
Warfarín je liek, ktorý sa používa na prevenciu vzniku krvných zrazenín (trombov) v cievnom riečisku a v srdci. Jeho účinok je založený na blokovaní účinku vitamínu K v organizme.
Vitamín K je látka rozpustná v tukoch s vplyvom na zrážanie krvi. Doporučená denná dávka vitamínu K: muži = 80 µg, ženy = 70 µg.
Je potrebné upraviť stravu tak, aby bol zaistený stabilný príjem tohto vitamínu počas dňa, aby sa zabránilo nadmernému a najmä nárazovému príjmu vitamínu K v strave.
Účinok warfarínu významne zvyšuje: horúčka, hnačka, náhle zníženie príjmu potravy (nechutenstvo, razantná redukčná diéta). Warfarín sa nesmie kombinovať s Brufenom, Ibuprofenom, Acylpyrinom, Anopyrinom, s inými liekmi na bolesť, ktoré znižujú zrážanie krvi. Pri bolesti a horúčke je vhodné kombinovať s Panadolom, Paracetamolom, Medipyrinom.
Potraviny s vysokým obsahom vitamínu K môžu spôsobiť, že Warfarín účinkuje nedostatočne. Prejaví sa to zníženou hodnotou INR vo vašej krvi. Riziko vytvorenia zrazeniny v cievach či srdci vtedy stúpa.
Kľúčové je, aby ste neobmedzili celkový príjem zeleniny vo svojom jedálnom lístku. Neprestávajte jesť ani tie potraviny, ktoré obsahujú viac vitamínu K, ale s mierou. Ku hlavnému jedlu si napr. môžete dať jeden list hlávkového šalátu. Zachovajte pestrosť svojej stravy a neochudobňujte sa o dôležitú vlákninu prítomnú v zelenine. Nie je vhodné znížiť konzumáciu zeleniny a ovocia a tým aj príjem vlákniny, vitamínov a minerálnych látok.
Káva obsahuje len malé množstvo vitamínu K, v malom a strednom množstve ju môžete piť
Alkohol - pri užívaní liekov nie je vhodné piť alkohol. Platí to aj pre Warfarín.
ZDROJE VIT. K
zelená listová zelenina – kapusta: čínska, červená, hlávková aj kyslá, kel, špenát, brokolica, karfiol, červená repa, pór, pažítka, petržlen, kôpor, vňate, mäso, vnútornosti, cícer, sója, olivový olej, sójový olej, žihľava, zelený čaj, či doplnky výživy s rastlinnými výťažkami (s Gingo bilobou, ženšenom, so zeleným čajom a ďalšie) a vitamínové suplementy, koenzým Q10 znižujú účinok warfarínu.
kvasená zelenina – kvasný proces mnohonásobne zvyšuje obsah vitamínu K
Vzorový jedálny lístok pri liečbe Warfarínom
R – čierny čaj, celozrnný chlieb, maslo, syr eidam, paradajka
D – jablko
OB – paradajková polievka, pečená treska s koreňovou zeleninou, zemiaková kaša, 1 list hlávkového šalátu
OL – ovocný jogurt
V – zeleninové rizoto, cviklový šalát
R – čierny čaj, celozrnný rožok, maslo, šunka, paprika
D – ovocný pohár s tvarohom a vlašskými orechmi
OB – zeleninová polievka s haluškami + petržlenová vňať, hovädzia sviečková, knedľa
OL – banán
V – talianske špagety so syrom
R – čierny čaj, celozrnný chlieb, maslo, cottage syr, uhorka
D – makový závin
OB –hríbová polievka so zemiakmi, palacinky s marhuľovým džemom
OL – hrozno
V – zapekaná cuketa so syrom, pečené zemiaky, mrkvový šalát s ananásom
R – čierny čaj, celozrnný rožok, tuniaková nátierka, reďkovky
D – pomaranč
OB – gulášová polievka, morčacie soté s cuketou, ryža, uhorkový šalát
OL – vianočka, maslo, slivkový lekvár
V – ryžový nákyp s tvarohom, jablkový kompót
Potraviny |
Vhodné |
Nevhodné |
Mäso |
- akékoľvek bravčové mäso - ryby - nižší príjem hovädzieho a teľacieho mäsa je povolený - výnimočne hydinové mäso |
- hydinové mäso - vnútornosti, hlavne srdce a pečeň |
Mlieko a mliečne výrobky |
- obyčajné a kyslé mlieko - tvaroh - tavené syry, tvrdé syry |
- veľké množstvo jogurtov - obsahujú živé baktérie podporujúce rast baktérií v hrubom čreve, ktoré podporujú tvorbu vit. K |
Prílohy |
- zemiaky - knedle - ryža - cestoviny - biele a tmavé pečivo - cereálie |
|
Ovocie a zelenina |
- čerstvé ovocie - akékoľvek množstvo - jablká, hrušky, pomaranče, kompóty. - zelenina čerstvá, dusená, zapečená - koreňová zelenina (mrkva, zeler, petržlen, reďkovky) - denne v menšom množstve: uhorky bez šupky, papriky, cuketa, zemiaky, huby, malé zrelé paradajky - denne v menšom množstve: strukoviny, okrem čerstvého hrášku - denne v menšom množstve, nie ako hlavné jedlo |
- sušené slivky - mango, kiwi, černice - maliny a čučoriedky len v malom množstve - listová zelenina len v malom množstve - brokolica varená aj surová, obyčajná aj kyslá kapusta, ružičkový kel, čínska kapusta, avokádo, rebarbora, hlávkový šalát, čakanka, rukola, špenát, karfiol, červená repa, rajčiny, uhorková šupka, jarná cibuľka |
Vajcia |
- bielok je vhodný, žĺtok 1x denne |
- väčšie množstvo žĺtkov |
Nápoje |
- čaj čierny, ovocný - minerálne a stolové vody - riedené ovocné šťavy a džúsy |
- bylinné čaje - zelené čaje - alkohol 1 drink denne (0,5l piva alebo 2dcl vína alebo 0,5dcl destilátu) – vyššie množstvo môže spôsobiť vážne krvácanie |
Korenie a pochutiny |
- slnečnicový olej - repkový olej |
- kôpor - petržlenová vňať - zelerové listy - mätové listy - pažítka - olivový, sójový olej |