Diéta č 5
Bezzvyšková diéta
- vylúčiť potraviny s nestráviteľnými zložkami, predovšetkým celulóza, šupky a jadierka zo surového ovocia
- zahusťovať jedlá múkou opraženou na sucho alebo zátrepkou
- maslo a olej až do hotového pokrmu
- vylúčiť dráždivé korenie a prepaľované tuky a mlieko
- na tepelnú úpravu mäsa používať varenie, dusenie, opekanie na sucho
Výber potravín:
Polievky: - slabšie, redšie- vývar z hovädzie mäsa, pretreté zemiakové a mrkvové polievky, zelenina sa z polievky pred podávaním odstráni
- polievka rascový vývar s mrkvou
- polievka z ovsených vločiek
- slabý vývar z kostí s niťovkami
- zeleninový vývar s cestovinou
- mrkvová polievka trená
- polievka zemiaková
- polievka zelerová
- polievka hovädzia s krupicovými nokami
- polievka hovädzia s cestovinou
- polievka špenátová
- polievka zeleninová s vajcom
- polievka z hlávkového šalátu
Mäso: - hovädzie, teľacie, kuracie, nemastné ryby, bravčové- chudé, šunka
- mäso upravovať v prírodnej úprave, najmä dusené, neskôr opražené na sucho
- hovädzie kocky dusené na záhradnícky spôsob (koreňová zelenina)
- hovädzie dusené na mrkve
- hovädzie stehno prírodné
- hovädzí plátok na rasci
- hovädzie plátky na rajčinovom pretlaku
- teľací guláš
- teľací perkelt
- teľacie varené na zelenine
- teľacie ragú
- teľací rezeň prírodný
- teľacie dusené na mrkve
- teľací závitok
- teľacie hašé (pomleté mäso, udusené vo vodnom kúpeli)
- mäsové krokety
- mäsový nákyp
- mäsové rizoto so zeleninou
- dusené rybie filé (kapor, losos, treska)
- dusené rybie filé na rasci
- dusené rybie filé na rajčinovom pretlaku
- kura varené
- kura pečené
- kuracie prsia na prírodno
- kuracie prsia na majoráne
Prílohy:- zemiaky, cestoviny, krupicové halušky, dusené ryža, jemné suchárové alebo žemľové knedle, tarhoňa
Zelenina:- len mladá- varená, pretretá, strúhaná
- mrkva, mrkvová šťava, hlávkový šalát, zeler, petržlen na vývar, červená repa, tekvica, špenát
Ovocie: - iba jablko bez šupky, postrúhané, banány
- iné surové ovocie vôbec nie
- kompóty bez šúp a jadierok a pretreté- jablkový a čučoriedkový
Bezmäsité jedlá: - z vajec: vaječná hmla, sadlina
- z tvarohu- mäkký, netučný: krémy, pudingy, nákypy, s ovocím
- ryžová kaša
- kaša z ovsených vločiek
- tvarohové knedličky
- krupicový nákyp s ovocím
- rezancový nákyp s tvarohom a ovocím
- ryžový nákyp
- tvarohový nákyp
- rezance na sladko
- palacinky s tvarohom
- žemlovka s tvarohom a ovocím
Korenie: - mletá rasca, kôpor, petržlenová vňať a soľ v malých množstvách
Pečivo: - staršie biele pečivo, chlieb, sendvič, sucháre, piškóty, vianočka
Nápoje: - malkao, čaj, biela káva, sójové mlieko, bezlaktózové mlieko
Výber na raňajky:
- šunková pena
- šunka
- tvarohová pena s džemom
- tvarohová pena s kakaom
- tvarohová pena s ovocím
- tvaroh šľahaný s pažítkou
- mäsová nátierka
- vajíčková nátierka
- vajce varené na tvrdo
- neskôr biely jogurt s džemom
- syrová pena
- tavený syr
- maslo
Nevhodné pokrmy: - mäsá- vyprážané, údené, pikantné, mäsové výrobky (okrem šunky neúdenej)
- zelenina- všetka čerstvá v hrubej úprave, kapusta, kel, uhorky, hríby
- strukoviny- hrach, šošovica, fazuľa- vôbec nie
- ovocie- tvrdé, surové, zrniečkové
- koreniny- okrem povolených druhov
Jedálny lístok:
1.deň:
Raňajky: nesladený čaj, staršie biele pečivo, šunková pena
Desiata: ošúpané postrúhané jablko
Obed: polievka rascový vývar s mrkvou, dusené rybie filé, zemiaková kaša, hláv.šalát
Olovrant: banánová pena
Večera: rezance s tvarohom na slano, čaj
2.deň:
Raňajky: nesladený čaj, staršie biele pečivo alebo chlieb výber je na Tebe, eidam
Desiata: čučoriedkový kompót
Obed: polievka mrkvová, kuracie prsia na prírodno, varené zemiaky, červená repa
Olovrant: jablkové pyré s piškótami
Večera: pirohy z rezancového cesta plnené mäsom
3.deň:
Raňajky: malkao, staršie biele pečivo, mliekarenská hrudka
Desiata: banánová kaša
Obed: polievka slabší vývar z kostí s niťovkami, mäsové rizoto, červená repa
Olovrant: jablkový kyseľ
Večera: fliačky so šunkou, hlávkový šalát
4.deň:
Raňajky: nesladený čaj, staršie biele pečivo, hydinová šunka
Desiata: čučoriedkový kompót
Obed: zeleninový vývar s niťovkami, dusené teľacie mäso na rasci, ryža, kompót
Olovrant: banán
Večera: dusený špenát, vaječná sadlina, zemiaky
5.deň:
Raňajky: nesladený čaj, staršie biele pečivo alebo chlieb, tvarohová nátierka
Desiata: jablkový kyseľ
Obed: polievka z ovsených vločiek s mrkvou, kuracie prsia na majoráne, ryža, hlávkový šalát
Olovrant: jogurt s džemom (podľa znášanlivosti)
Večera: teľacie hašé, zemiaková kaša, červená repa
6.deň:
Raňajky: nesladený čaj, staršie biele pečivo, syrová pena
Desiata: jablková výživa s piškótami
Obed: polievka špenátová, hovädzie dusené na rajčinovom pretlaku, tarhoňa, červená repa
Olovrant: čučoriedkový kompót
Večera: ryžový nákyp s ovocím
7.deň:
Raňajky: malkao, vianočka, maslo, džem
Desiata: ošúpané postrúhané jablko
Obed: polievka zemiaková, pečené kura, dusená ryža, jablkový kompót
Olovrant: banán
Večera: rezance s tvarohom