Dialýza
Diéta hrá pri dialýze dôležitú úlohu. Neexistuje však jediná strava, ktorá by bola vhodná pre všetkých dialyzovaných pacientov. Tím pre dialýzu vypracuje optimálne menu pre každého pacienta. V prípade potreby sa neustále prispôsobuje aktuálnym zmenám zdravotného stavu. Je tiež dôležité, aby dialyzovaní pacienti a prípadne ich príbuzní prešli rozsiahlym školením od dietológov. Prečítajte si viac o strave počas dialýzy.
Všeobecné stravovacie predpisy
Odporúčania pre dialyzovaných pacientov sú často presne opačné: v súčasnosti je nevyhnutná strava s vysokým obsahom bielkovín a obmedzený príjem tekutín. Pred a počas dialýzy by pacienti mali jesť stravu s nízkym obsahom fosfátov, draslíka a solí. Na to potrebujú pacienti príslušné nástroje: Okrem tabuľky s jedlom potrebujú dialyzovaní pacienti aj osobnú váhu.
Diéta s vysokým obsahom bielkovín
Počas dialýzy sa strácajú aminokyseliny (stavebné prvky bielkovín). Okrem toho sa odbúrava viac bielkovín (katabolický metabolizmus). Pacienti na dialýze by preto mali jesť stravu bohatú na bielkoviny: Odporúča sa denný príjem 1,2 až 1,5 gramu bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti.
Pri dostatočnom prísune energie (2 100 až 2 500 kcal denne pri telesnej hmotnosti 75 kg) možno tiež zabrániť zvýšenému odbúravaniu bielkovín. Podiel tukov ako zdroja energie by mal byť okolo 35 percent, sacharidov by malo tvoriť okolo 50 percent a bielkovín okolo 10 až 15 percent.
Diéta s nízkym obsahom fosfátov
Vďaka slabým obličkám stúpa hladina fosfátov v krvi. Z dlhodobého hľadiska vedie táto hyperfosfatémia k zmenám kostí, vaskulárnemu poškodeniu a hyperaktívnym prištítnym telieskam. Dialyzovaní pacienti by preto mali konzumovať čo najmenej fosfátov. Problém s tým je, že príjem fosfátov úzko súvisí s príjmom bielkovín, čo znamená, že potraviny bohaté na bielkoviny často obsahujú aj veľa fosfátov. Pretože pacienti na dialýze by mali jesť stravu bohatú na bielkoviny, príjem fosfátov je možné znížiť iba v obmedzenej miere. Dialyzovaní pacienti musia preto navyše užívať lieky viažuce fosfáty (napr. Účinná látka sevelamer) s jedlom.
Pacienti na dialýze by sa mali vyhýbať potravinám, ktoré sú obzvlášť bohaté na fosfáty.Patria sem napríklad orechy, musli, vnútornosti, vaječné žĺtky, strukoviny a celozrnný chlieb. Aj potraviny, ktoré z výrobných dôvodov obsahujú fosfáty, sú skôr tabu. Príkladom je tavený syr, varený syr, konzervované mlieko a niektoré druhy klobásy. Pri nákupe údenín v mäsiarstve sa možno budete chcieť opýtať na obsah fosfátov.
Konzumné mlieko a kondenzované mlieko je možné nahradiť krémom, pričom krém sa podľa účelu zriedi vodou.
Diéta s nízkym obsahom draslíka
Zníženie vylučovania moču v dôsledku slabých obličiek zvyšuje hladinu draslíka v krvi. Táto hyperkaliémia môže viesť k závažným srdcovým arytmiám až do smrti vrátane zástavy srdca. Pacienti na dialýze musia preto dávať pozor na príjem draslíka: ten je možné znížiť cieleným výberom jedál a vhodnou prípravou jedál.
Výber jedál:
Nasledujúce potraviny obsahujú obzvlášť vysoké množstvo draslíka a počas dialýzy sa im treba vyhnúť:
- orechy,
- Müsli, ovsené vločky,
- Sušené ovocie,
- Zeleninové a ovocné šťavy, banány, marhule,
- Zemiaky alebo zelenina, ktoré neboli správne pripravené,
- čerstvé alebo sušené huby,
- Hotové zemiakové výrobky (zemiaková kaša, zemiakové knedle, zemiakové lupienky).
Konzervované ovocie a zelenina poskytujú o polovicu viac draslíka ako čerstvé produkty. Rovnako je obsah draslíka v mrazených potravinách oveľa nižší ako v čerstvých potravinách. Voda, ktorá sa hromadí po rozmrazení mrazených výrobkov, je však veľmi bohatá na draslík, a preto by sa nemala používať na varenie.
Pacienti na dialýze by sa mali výslovne vzdať diétnych solí, ktoré často obsahujú veľmi vysoké množstvo draslíka.
Príprava jedál:
Obsah draslíka v potravinách je možné znížiť vhodným prípravkom, napríklad „polievaním“. Zemiaky alebo zelenina sa nakrájajú na malé kúsky a namočia sa na noc do desaťnásobného množstva vody alebo sa (teplá) voda niekoľkokrát zmení. Mali by ste tiež variť s dostatkom vody a vodu na varenie neskôr vyhodiť. To môže znížiť obsah draslíka v zelenine až o 75 percent.
Strava s nízkym obsahom soli
U dialyzovaných pacientov je často potrebné obmedziť príjem solí. Kuchynská soľ je chemická zlúčenina chlorid sodný (NaCl). Zvýšený obsah solí v krvi vedie k zvýšenému krvnému tlaku, hromadeniu nadbytočnej tekutiny v tkanivách a zvýšenému pocitu smädu. Ak pacienti na dialýze následne zvýšia množstvo, ktoré vypijú, môže dôjsť k nadmernej dehydratácii.
Pokiaľ ide o stravu s nízkym obsahom solí, je lepšie pri príprave namiesto soli používať bylinky a korenie (s mierou). Jedlo pri stole nepridávajte soľ.
Počas dialýzy sa navyše vyhýbajte vysoko soleným jedlám. Patria sem tyčinky praclíka, praclíky, nakladané uhorky, údené a konzervované mäsové a rybie výrobky (surová šunka, klobása,ančovičky, solené slede atď.) hotové jedlá, hotové polievky, skladové kocky, hotové omáčky a kečup.
Príjem tekutín a množstvo spotrebované počas dialýzy
Lekári na dialýze určujú denné množstvo vody, ktoré majú piť pre pacientov na dialýze. Ako pravidlo: povolené množstvo nápoja predstavuje množstvo moču plus 500 až 800 mililitrov denne. Pretože pravidelné stanovenie množstva moču je ťažkopádne, mali by pacienti na dialýze kontrolovať svoj prírastok hmotnosti vážením každý deň. Denný prírastok hmotnosti by nemal byť vyšší ako 0,5 až 1 kilogram. Pacienti by medzi dialýzami nemali pribrať viac ako dva až tri kilogramy.
Okrem množstva vody, ktoré pijú, musia dialyzovaní pacienti brať do úvahy aj obsah vody v potravinách. Polievky, ovocie, zelenina, puding alebo jogurt niekedy pozostávajú z viac ako 90 percent vody. V priemere naše jedlá obsahujú 60 percent vody.
Na zmiernenie pocitu smädu pri obmedzenom príjme tekutín vám pomôžu nasledujúce tipy:
- Vyvarujte sa slaným jedlám! Korenie namiesto soli.
- Vyhýbajte sa sladkým nápojom.
- Užívajte lieky s jedlom (ušetrite množstvo nápoja).
- Nasajte malé kocky ľadu alebo kúsky citrónu.
- Žujte žuvačku bez cukru alebo nasajte kyslé kvapky.
Diéta počas peritoneálnej dialýzy (peritoneálna dialýza)
Na rozdiel od hemodialýzy môžu byť pacienti, ktorí sa podrobujú peritoneálnej dialýze, k svojej strave štedrejší. Najmä obmedzenie konzumácie ovocia a zeleniny nie je také prísne ako pri hemodialýze. Opatrnosť sa však týka aj pacientov na peritoneálnej dialýze s:
- množstvo pitia,
- pôžitok z ovocia a zeleniny a
- príjem potravín obsahujúcich fosfáty.
Striktné zníženie kuchynskej soli zvyčajne nie je pri peritoneálnej dialýze potrebné. Z tohto dôvodu je potrebné v strave zohľadniť obsah cukru (obsah glukózy) v dialyzáte, aby pacienti na dialýze nepriberali príliš veľkú váhu. Pretože pri dialýze peritonea dochádza aj k strate „hotových“ proteínov (nielen bielkovinových stavebných prvkov ako pri hemodialýze), musia si pacienti predovšetkým zabezpečiť dostatočný prísun kvalitných proteínov.