FKU
Fenylketonúria
Potraviny, ktoré je pri fenylketonúrii potrebné zo stravy úplne vylúčiť:
- všetky mäsá vrátane rýb, hydiny a vnútorností,
- údeniny a ďalšie mäsové výrobky (napr. paštéty),
- vajcia,
- mlieko a všetky mliečne výrobky vrátane syrov a jogurtov,
- bežné pečivo,
- čokoládu,
- želé, orechy a mak, sušené ovocie,
- ovsené vločky, bežné múky a výrobky z nich (napr. cornflakes, cestoviny,...)
- strukoviny vrátane sóje a sójového mäsa,
- umelé sladidlá a potraviny aj nápoje s ich obsahom.
Existujú špeciálne nízkobielkovinové múky, z ktorých sa pečie vhodné pečivo, samozrejme bez vajec. Rovnako tak pre diétu platia nízkobielkovinové mlieka a mliečne výrobky.
Okrem diéty, ktorej striktné dodržiavanie je absolútnym základom pre úspešnú liečbu, aj pacienti s fenylketonúriou užívajú výživové doplnky, ktoré sa postarajú o doplnenie látok, ktoré by vďaka neúplnému jedálničku mohli v organizme chýbať.
V niektorých prípadoch môžu byť podávané aj lieky na zníženie hladiny fenylalanínu v krvi. O vhodnosti a vývoji liečby vždy rozhoduje ošetrujúci lekár.