Dna
Dna (arthritisurica alebo ľudovo povedané lámka, pakostnica či podagra), je metabolické ochorenie, charakterizované zvýšenou hladinou kyseliny močovej v krvi (hyperurikémiou). Kyselina močová sa vo forme kryštálikov usádza najmä v kĺboch (ako prvý býva zvyčajne postihnutý palec na nohe), čo má za následok ich zápal prejavujúci sa opuchom, sčervenaním a bolestivosťou alebo sa z nej tvoria obličkové urátové kamene.
Purínové látky v mg na 100 g potraviny
Potravina |
Obsah purínových látok |
Kakao |
1900 |
Mak |
70 |
Ovsené vločky |
30 |
Slezina, pečeň, obličky, srdce |
200-400 |
Bujóny, ochucovadlá s glutamátmi |
500-800 |
Hovädzie mäso |
40 |
Bravčové, teľacie, jahňacie, divina |
50 |
Hydinové mäso |
40 |
Losos |
56 |
Makrela |
48 |
Treska |
36 |
Pstruh |
99 |
Sardinky v oleji |
115 |
Tuniak v oleji |
97 |
Sója - varená |
65 |
Hrach - varený |
40 |
Šošovica - varená |
35 |
Fazuľa - varená |
15 |
Hrášok |
28 |
Špenát |
23 |
Kukurica |
20 |
Pohánka |
15 |
Mango |
36 |
Slivky, černice |
12 |
Jahody, maliny |
16 |
Ananás, egreš |
19 |
|
|
Oleje, rastlinné tuky, bravčová masť |
0 |
Mlieko a mliečne výrobky |
1 |
Vajce |
5 |
|
|
|
|
Pri nízkopurínovej diéte je prípustné konzumovať denne jednu porciu t.j. 150 - 200g mäsa
V prípade pacientov trpiacich dnou sa odporúča obmedziť denný príjem purínov na maximálne 100 – 150mg